کانادا سالهاست که در زمره کشور های پرطرفدار برای مهاجرت قرار دارد. عوامل مهمی نظیر تامین نیروی کار ماهر و رشد اقتصادی، افزایش نرخ زاد و ولد، حفظ تنوع نژادی، جذب استعداد ها و … منجر شده تا کانادا برنامه های مهاجرتی متنوعی را طراحی و معرفی نماید و از طریق هر برنامه، منطبق با سهمیه مشخص شده توسط اداره مهاجرت، مهاجران واجد شرایط را جذب نماید. برنامه های مهاجرتی کانادا تنوع و پیچیدگی های زیادی دارد که شاید بدون گرفتن کمک از یک مشاور حاذق، به سختی بتوانید مسیر و ویزای درست را انتخاب و الزامات کامل آن را برآورده نمایید. در این مقاله قصد داریم تا بطور مفید و مختصر شما را با بهترین و بروز ترین مسیر های مهاجرت به کانادا آشنا نماییم.
انواع اقامت در کانادا؛ توضیح : معرفی انواع اقامت موقت و دائم در کانادا و تفاوتهای آنها
اقامت در کانادا به دو دسته اقامت دائم و موقت تقسیم می شود. اقامت دائم به افرادی تعلق میگیرد که واجد شرایط کسب آن بوده اند و با کسب آن اجازه کار، تحصیل و زندگی نامحدود در کانادا به مدت دو بازه ی زمانی 5 ساله ( در مجموع 10 سال) را میدهد، طی این مدت باید برای اخد تابعیت نیز اقدام نمایید. در نوع اقامت دائمی فرد از تمام حق و حقوق یک شهروند کانادایی به جز حق رای و اتخاذ مسند های سیاسی و قضایی برخوردار است. اجازه کار نامحدود، راه اندازی بیزنس، داشتن حساب بانکی، دریافت اعتبار بانکی، دریافت وام ها بلند مدت و کوتاه مدت، تحصیل، خرید و فروش و غیره از جمله حقوق بدیهی یک فرد دارنده ی اقامت دائم است. در مقابل ویزاهای موقت با اهداف غیر مهاجرتی و بر اساس درخواست متقاضی صادر میگردند و مدت زمان محدودی دارد. ویزاهای موقت عبارت هستند از :
- ویزای توریستی (Visitor Visa) : به منظور بازدید از کشور کانادا، دوستان، آشنایان و خانواده استفاده می شود.
- ویزای تحصیلی (Study Permit) : به دانشجویان اجازه ورود و تحصیل و اجازه کار موقت می دهد.
- ویزای کاری موقت (Temporary Work Permit) : برای افرادی که از یک کارفرمای کانادایی واجد شرایط، پیشنهاد شغلی دارند صادر میگردد.
- سوپر ویزا (Super Visa) : برای والدین و پدر بزرگ و مادر بزرگ هایی که فرزند یا نوه هایشان اقامت دائم کانادا را دارند صادر میشود و به آنها اجازه میدهد در هر بار ورود به مدت 5 سال در کانادا بمانند.
- ویزای همراه (Visitor Visa For Accompanying Family Members) : مختص به همسر و فرزند فردی است که خود دارای ویزای موقت کاری یا تحصیلی است.
سیستم اکسپرس انتری (Express Entry)
در کشور کانادا بر خلاف اروپا و سایر کشور های دنیا، تمدید اقامت طی سالهای متمادی به تنهایی منجر به دریافت اقامت دائم نخواهد شد و مبنای دستیابی به آن کسب امتیاز حد نصاب است که این امتیاز در سیستم اکسپرس انتری محاسبه و ترتیب اثر داده می شود. تحت و لفظی (Express Entry) به معنی ورود سریع است اما منظور از آن ورود سریع به عنوان مقیم دائم است. اکسپرس انتری یک سیستم آنلاین و مبتنی بر امتیاز است که درخواست مهاجرت کاندید های علاقه مند به زندگی در کانادا را مدیریت می نماید. این برنامه بر اساس فاکتور هایی انسانی نظیر سن، تحصیلات، میزان مهارت و تجربه ی کاری و سطح زبان انگلیسی و یا فرانسوی و … امتیاز متقاضیان را محاسبه می نماید و بر اساس نیاز روز بازار کار کانادا، برای افرادی که امتیاز حد نصاب را کسب نموده اند دعوتنامه صادر می نماید تا پس از انجام مناسک اداری، فرد به عنوان مقیم دائمی اجازه ورود به خاک کانادا را کسب نماید. وجه تمایز جالب این برنامه این است که فرد برای شرکت و دریافت دعوتنامه از این برنامه لزومی به حضور یا زندگی در خاک کانادا را ندارد. بعضا افرادی که دارای رزومه های قوی هستند و امتیازات بالایی کسب مینمایند میتوانند مستقیما از ایران اقامت دائم دریافت نمایند.
هر متقاضی برای ورود به برنامه اکسپرس انتری باید شرایط اولیه شرکت در این برنامه را دارا باشد. از همین رو مرحله ی پیش تائیدیه برای این سنجش تعریف شده که متقاضی واجد شرایط از 100 امتیاز کل میبایست حداقل 67 امتیاز کسب نماید تا بتواند وارد استخر اصلی امتیازات اکسپرس انتری شود. امتیاز فاکتور های اصلی، که با آنها اشاره کردیم، در مرحله پیش تائیدیه و برنامه اصلی اکسپرس انتری متفاوت است. در برنامه ی اکسپرس انتری امتیازات از 1200 محاسبه میشود و حداقلی برای قبولی تعریف نشده است. تقریبا هر ماه تعداد مشخص و تعریف شده ای از دارندگان پروفایل فعال، از طریق برنامه های متفاوت دعوتنامه دریافت مینمایند. حداقل امتیازی که در هر برنامه توانسته دعوتنامه دریافت کند نیز اعلام میگردد. از همین رو، میتوان شانس هر فرد را با توجه به امتیازی که کسب کرده و مطابقت با امتیاز افرادی که اخیرا دعوتنامه دریافت کرده اند را به خوبی تخمین زد.
اکسپرس انتری برنامه ی پیچیده ای است و زیر شاخه های گسترده ای دارد. تشکیل صحیح پروفایل و انتخاب برنامه هایی که در آن واجد شرایط هستید و همچنین مشخص نمودن کد شغلی و اخذ تاییدات مورد نیاز قبل از اقدام، بر روی شانس موفقت شخص متقاضی تاثیر بسزایی دارد. اکسپرس انتری دو شاخه اصلی دارد که شامل برنامه های فدرال و برنامه های استانی است که معیار و امتیازات متفاوتی دارند. نکته مهم این است که دعوتنامه ی صادر شده از برنامه اکسپرس انتری فدرال، به شما اجازه سکونت در تمام استانها به جز استان کبک را خواهد داد. برنامه های مهاجرتی استان کبک کاملا مستقل و متفاوت میباشد.
برنامه اکسپرس انتری دارای سه برنامه اصلی است
- تجربه کار کانادایی
- نیروی کار متخصص
- نیروی کار ماهر
هر کدام از این برنامه ها خود میتواند دارای زیر شاخه های متفاوتی نیز باشد مانند :
- نامزدی استانی (PNP)
- افراد دو زبانه مسلط به زبان فرانسه و انگلیسی (French language proficienc)
- عمومی (General)
- مشاغل مهندسی (STEM)
- مشاغل حمل و نقل (Transport occupations)
- مشاغل کشاورزی و مواد غذایی (Agriculture and agri-food occupations)
- مشاغل بهداشت و درمان (Healthcare occupations)
بسته به رزومه و توانمندی های فرد ممکن است واجد شرایط شرکت در یک یا چند برنامه بصورت همزمان باشد که فرایند دریافت دعوتنامه را تسریع می نماید. معیار های امتیاز آور و مورد سنجش در این برنامه شامل :
- سن
- میزان تحصیلات
- سابقه کار خارج از کانادا
- سابقه کار در خاک کانادا
- مدرک زبان انگلیسی
- مدرک زبان فرانسوی
- داشتن خواهر و برادر شهروند کانادا
- و تمام این فاکتور ها در صورت تاهل برای همسر متقاضی نیز امتیاز آور است.
هر کدام از فاکتور های بالا دارای رنج امتیاز بندی متفاوتی است و کسب حداکثر امتیازات از این برنامه شرایط متفاوتی دارند. برای کسب اطلاعات دقیق تر و محاسبه امتیازات خود میتوانید مقاله اکسپرس انتری را مطالعه نمایید که به شما اطلاعات جامع و کاملی در این باره ارائه نموده است.
استان کبک کانادا دارای برنامه های منحصر به فرد و پرتال مختص خود به نام ARRIMA است. استان کبک نسبت به سایر استان های کانادا تا حدودی خودمختار تر است و از همین رو برنامه خود را از برنامه های دولت فدرال جدا نموده است و تحت پرتال و عنوان های منحصر به فرد و نیاز های خویش اقدام به جذب مهاجر مینماید. لازم به ذکر است افرادی که دعوتنامه فدرال دریافت میکنند مجاز به سکونت در کیک نخواهند بود. برنامه های مشابه اکسپرس انتری در استان کبک عبارت هستند از :
- برنامه اسکیل ورکر کبک (QSWP): این برنامه مختص به نیروی کار ماهر خارج از خاک استان کبک است. نکته متمایز کننده در این برنامه این است که داشتن دانش زبان فرانسوی برای شما و همسرتان(درصورت تاهل) ضروری است. در سایر پارامتر ها نظیر سن،تحصیلات، سابقه کار و … مشابه با برنامه اکسپرس انتری اما با کمی تفاوت در امتیازات، امتیاز دریافت مینمایید. در صورت موفقیت منجر به دریافت گواهی انتخاب CSQ میشود و میتوانید برای تقاضای ویزای اقامت دائم خود و سکونت در خاک کبک اقدام نمایید.
- برنامه تجربه کبکی (PEQ) : این برنامه دو زیر شاخه دارد و برای دو گروه تعریف شده است. زیر شاخه اول برای افراد فارغ التحصیل در استان کبک و دارای تجربه کاری در استان کبک هستند. و زیر شاخه دوم برای افرادی است که با ویزای کار موقت درخاک کبک هستند و تجربه حداقل 12 ماه کار در این استان را دارند. افراد دارای امتیاز بالا و منتخب، موفق به دریافت CSQS میشوند و میتوانند برای اقامت دائمی کانادا در استان کبک اقدام نمایند. خاطر نشان میشود پس از دریافت اقامت دائم و سپری شدن مدت محدود میتوان استان محل سکونت را تغییر داد.
برنامههای استانی (Provincial Nominee Programs)
هر استان بر مبنای نیازمندی بازار کار و مشاغل مورد نیاز خود، برنامه های منحصر به فردی را تحت سیستم اکسپرس انتری که حاصل توافق آن استان با اداره مهاجرت مرکزی است تعریف نموده اند و افراد واجد شرایطی که قصد سکونت در آن استان خاص را دارند را انتخاب یا اصطلاحا نامزد (Nominate) کرده و به آنان دعوتنامه اعطا می نماید. برنامه های استانی با عنوان (Provincial Nominee Programs) یا به اختصار PNP شناخته می شوند. هر کدام از برنامه های مهاجرتی استانی از چند مسیر یا به اصطلاح Stream تشکیل شده اند. مسیر های تعریف شده برای جذب مهاجران در برنامه های استانی حول محور نیاز های متفاوتی میچرخد مثل :
- بهره مندی از فارغ التحصیلان همان استان در مقاطع مختلف
- بهره مندی از فارغ التحصیلان در رشته های مورد تقاضای بازار کار محلی از سایر استان ها
- بهره مندی از سرمایه گذاران علاقه مند به سرمایه گذاری در زمینه های مورد نیاز
- افراد علاقه مند به کار آفرینی
- جذب افراد با سابقه در حوزه سلامت
- جذب نیروی کار ماهر از خارج از کانادا در زمینه هایی که بازار کار نیاز بالایی دارند
- جذب افراد شاغل و دارای اقامت موقت در همان استان
- جذب افرادی که در خارج از خاک کانادا و در حال حاضر دارای پیشنهاد شغلی از کارفرمایی در همان استان هستند.
همانطور که مشاهده می نمایید استان ها در راستای جذب مستقیم مهاجران، اهداف مشخصی همچون تامین نیروی مورد نیاز و ضروری بازار کار و همچنین رشد اقتصادی را هدف قرار میدهند و برای نایل آمدن به این اهداف از تمام پتانسل های موجود داخل و خارج از کشورشان استفاده می نمایند و تمایل بالایی به ماندگار نمودن افراد از مسیر های متفاوت، در استان خود دارند. آگاهی دقیق از سیستم این برنامه ها و دریافت به موقع آپدیت های اعلام شده از سمت هر استان، برگ برنده مهاجرت موفق است. برنامه های استانی بعضا میتواند به همراه برنامه های فدرال اکسپرس انتری تواما مورد بررسی قرار گیرند و منافاتی با یکدیگر ندارند. شخص پس از دریافت دعوتنامه از استان یا میتواند از طریق اکپرس انتری همان استان اقدام به مهاجرت نماید و یا اینکه امتیاز دعوتنامه را برای برنامه اکسپرس انتری فدرال استفاده نماید.
مهاجرت از طریق کار در کانادا
مهاجرت به کانادا از طریق انعقاد قرار داد کاری با کارفرما، یکی از محبوب ترین انواع مهاجرت به این کشور است. خوب است بدانید که مجوز کار با ویزای کار تفاوت دارد. ویزای W-1 از نوع WORKER برچسب ویزاست که در پاسپورت شما الصاق میگردد و با آن مجاز به ورود به خاک کانادا هستید. مجوز کار در کانادا WORK PERMIT نام دارد که پس از ورود به خاک با ارائه مستندات قرارداد کاری، از طریق اداره مهاجرت صادر میشود. . اجازه کار به دو دسته ی باز و بسته تقسیم میشود (OPEN WORK PERMIT – CLOSE WORK PERMIT).
OPEN WORK PERMIT : با دریافت ویزای توریستی و ورود به خاک کانادا میتوان برای این ویزای کار درخواست داد که برای ایرانیان تا تاریخ 28 فوریه 2025 قابل دریافت است. این نوع اجازه کار محدود به کارفرما، کار یا موقعیت مکانی خاصی نیست.
CLOSE WORK PERMIT یا Employer-Specific Work Permit : محدود به کار برای کارفرمایی مشخص در کاناداست و لازم است که متقاضی از کارفرمای کانادایی پیشنهاد شغلی داشته باشد و همچنین کار فرما برای مجوز استخدام نیروی خارجی یا اصطلاحا LMIA اقدام کرده و مجوز آن را گرفته باشد. پس از اتمام اعتبار مدت اقامت موقت، باید خاک کانادا را ترک کرد و یا برای تمدید آن اقدام نمود.
داشتن سوابق کار کانادایی منجر به کسب امتیاز در سیستم اکسپرس انتری می شود. در اکسپرس انتری برنامه ای مختص به افراد دارنده سابقه کار کانادایی وجود دارد به نام کتگوری CEC (Canadian Experience Class) که با کسب امتیاز سابقه کار و رسیدن به بازه نرمال و مناسب امتیازی میتوان موفق به دریافت اقامت دائم شد.
برنامههای کارآفرینی و سرمایهگذاری
برنامه های سرمایه گذاری کانادا زیر شاخه های متعدد و متنوعی دارد. برخی از برنامه ها مختص دانشجویان فارغ التحصیل در کانادا و علاقه مند به کارآفرینی با شرایط ویژه است و سایر برنامه ها مختص سرمایه گذاران خارج از خاک کاناداست. ویزا های سرمایه گذاری شامل موارد زیر هستند :
- (ICT : Intra Company Transfer) برنامه ی انتقال درون شرکتی: مختص به افرادی که در حال حاضر دارای شرکت های فعال و سودآور هستند و یک شعبه از بیزنس خود را در کانادا به ثبت رسانده اند. مدیران و کارکنان کلیدی میتوانند از طریق برنامه ی انتقال درون شرکتی، ویزای کار کانادا را به دست آورند که نیازی به مجوز LMIA نیز ندارد.
- Sturt-up استارتاپ ویزا : مختص افرادی است که ایده ای نوآورانه با پتانسیل رشد جهانی دارند و قصد دارند آن را در خاک کانادا پیاده سازی و به یک بیزنس فعال و سودآور تبدیل نمایند. 5 نفر از اعضای کلیدی استارتاپ میتوانند پس در یافت ویزا و ورود به خاک کانادا از بدو امر برای اقات دائم درخواست دهند و تا صدور این اقامت اجازه کار باز 3 ساله دریافت نمایند.
- C11 : این برنامه ویژه ی افراد علاقه مند به خریداری یک بیزینس فعال یا ایجاد بیزنس جدید می باشد. این برنامه منجر به صدور ویزای کار 1 ساله خواهد شد و قابل تمدید است.
- (PNP : Provincial Nominee Program) برنامه ی نامزدی استانی : هر استان بر مبنای نیاز بازار کار و اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود، برنامه های متنوعی را برای افراد مشتاق به کارآفرینی تعریف کرده است. سرمایه گذاران با انتخاب استان مد نظر خود میتوانند از طریق یکی از برنامه های تعریف شده اقدام به سرمایه گذاری نمایند و ویزا دریافت نمایند. خاطر نشان میشود اقدام از این روش، سرمایه گذار را ملزم به حفظ چهارچوب هایی می نماید مانند ماندگاری و حفط بیزینس در همان استان.
- (LMIA Pathway) برنامه مالک-گرداننده : در این برنامه سرمایه گذار میتواند با ثبت شرکت یا خریداری حداقل 50% سهام از یک بیزینس فعال ویزای کار 1 ساله بر پایه LMIA دریافت کند.
همانطور که مشاهده می نمایید 4 برنامه در دسته های برنامه های فدرال سرمایه گذاری قرار دارند و برنامه های سرمایه گذاری استانی، دارای زیر شاخه های متعدد و منحصر به فرد هستند. در رابطه با برنامه های استانی سرمایه گذاری به تفضیل در مقاله ای مختص به شرح برنامه ها پرداخته ایم.
بطور کلی شرایط برای ورود به برنامه های سرمایه گذاری عبارت هستند از :
- ارائه تمکن به میزان 100،000 تا 350،000 دلار کانادا
- داشتن سابقه کاردر مدیریت کسب و کار و مهارت های لازم
- دانش زبان انگلیسی یا فرانسوی (حداقل آیلس 4 تا 5)
- داشتن طرح تجاری و پلن کسب و کار
برنامه مراقبتکنندگان خانگی (Caregiver Program)
یکی از کمبود های حاد حال حاضر بازار کار کانادا، پرستاران کودک و سالمند است. کانادا برای جبران این کمبود برنامه های متنوعی را برای جذب مهاجران علاقه مند به کار در این حوزه تعریف کرده است. پرستاران خانگی یا Caregiver مراقبت های پزشکی ارائه نمیدهد و تنها به رفع نیاز های روزمره سالمندان، کودکان و افراد معلول کمک می نمایند. در حال حاضر 2 برنامه فعال برای مهاجرت از این طریق وجود دارد :
- (Home Child Care Provider Pilot Program) برنامه آزمایشی مراقبت از کودک در خانه : از سال 2019 کانادا سالانه 2750 نفر را در زمینه کمک به نگهداری و مراقبت از کودکان جذب مینماید.
- (Home Support Worker Pilot Program) برنامه آزمایشی نیروی کار پشتیبان در خانه : این برنامه نیز از سال 2019 با هدف جذب 2750 پرستار خانگی در سال آغاز شده است و فعال می باشد.
- CSQ-Quebec Selection Certificate)) برنامه گواهی انتخاب کبک : این برنامه تارگت خاصی را برای جذب سالانه دنبال نمی نماید و انتخاب بر اساس امتیاز و تصمیم نهایی این استان می باشد.
هر دو برنامه اول توسط دولت فدرال کاناد ارائه شده است، اما استان کبک در این مورد استثنا است و برنامه ی خاص خود را دارد. نکته حائز اهمیت آن است که در هر دو برنامه ی اول فدرال متقاضی نیاز به ارائه مجوز LMIA ندارد. اما در برنامه کبک دریافت مجوز LMIA ضرورت دارد و همچنین دارشتن درک مناسب از زبان فرانسه یک الزام اساسی است.
شرایط کلی مهاجرت به کانادا از این طریق عبارت است از :
- داشتن حداقل 19 سال سن
- داشتن چیشنهاد شغلی از کارفرما
- ارائه مدرک زبان در حد آیلس 6 یا زبان فرانسوی معادل
- داشتن مدرک حرفه ای نگهداری از کودک و سالمند
- حداقل 6 ماه سابقه کار
لازم به ذکر است مهاجرت از این طریق بسیار راحت تر از پرستاران بیمارستانی است و شرایط اخذ اقامت دائم نیز مسیر راحت تری را طی می نماید و متقاضی پس از کسب 12 ماه سابقه کار مرتبط در خاک کانادا میتواند برای اقامت دائم درخواست دهد.
اسپانسرشیپ خانوادگی
کانادا یکی از کشور هایی است که از حفظ بنیان خانواده حمایت مینماید. از همین رو به افراد مقیم و یا سیتیزن بالای 18 سال که توانایی حمایت مالی همسر، فرزند، پدر، مادر، پدربزرگ و یا مادربزرگ خود را داشته باشند اجازه میدهد تا از طریق برنامه اسپانسرشیپ خانوادگی، آنان نیز اقامت دائم کانادا را دریافت نمایند.
فرد اسپانسر کننده با امضای قراردادی تحت عنوان undertaking، به دولت کانادا تعهد میدهد تا در زمان مشخص شده هزینه های شخص اسپانسر شونده را نظیر خوراک، پوشاک و مسکن تامین مینماید. جهت تفهیم شرایط و تعهدات فرد اسپانسر کننده و اسپانسر شونده توافق نامه ای فی مابیا آنان امضا میشود تا دولت مطمئن شود هر دو طرف شرایط برخورداری از این برنامه را میدانند و بدان اشراف دارند. به دلیل برخورداری از اخد اقامت دائم کانادا افراد اسپانسر شونده حق تحصیل، کار و زندگی در خاک کانادا را خواهند یافت.
پناهندگی و حمایت بشردوستانه
در ابتدا لازم به ذکر است هلدینگ راز در درجه اول این مسیر را توصیه نمی نماید هیچگونه خدماتی در این باره ارائه نمی دهد، توضیح در این رابطه صرفا جهت اطلاع رسانی می باشد.
برنامه پناهندگی مناسب افرادی است که در کشور خودشان جانشان در خطر است و از همین رو آن را ترک نموده و قادر به برگشتن نیست و نیاز به به حمایت دارند. در صورتی که با درخواست فرد متقاضی پناهندگی موافقت شود وی از حق اقامت در خاک کانادا برخوردار میشود و نیز ممکن است بتواند موفق به اخذ اقامت دائم و تابعیت کانادا شود.
برای درخواست پناهندگی دو حالت و برنامه وجود دارد :
- برنامه پناهندگی برای افرادی که در خاک کانادا تقاضای پناهندگی می نمایند.
- برنامه ی بشردوستانه برای افرادی که نیازمند محافظت و در خارج از خاک کانادا هستند.
پناهندگان باید درخواست خود را یا در درگاه های رسمی ورود به کانادا ثبت نمایند و یا در اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا (IRCC). درخواست شما پس از ثبت درخواست رسمی، اظهار نمودن شرایط و وضعیت دقیق مورد بررسی قرار گرفته و طی یک یا چند مرحله دادگاه، نتیجه نهایی توسطIRB (هیئت مهاجرت و پناهندگی کانادا) به فرد متقاضی پناهندگی اعلام میگردد.
مهاجرت از طریق مهارتهای زبان فرانسوی
از سال 2016 دولت کانادا تصمیم گرفت در جهت تعدیل جمعیت فرانسوی و انگلیسی زبانان و افزایش جمعیت فرانسوی زبانان در خارج از استان کبک، برنامه های متنوعی را معرفی نماید و برای افرادی که دو زبانه هستند امتیازات ویژه ای در نظر بگیرد. در صورتی که مسلط به زبان فرانسه هستید یا آشنایی نسبی با این زبان دارید میتوانید به طرق زیر اقدام به مهاجرت نمایید :
- در صورت تسلط به زبان فرانسه تا حد B1 جاب آفر از استان کبک یکی از گزینه های روی میز است.
- در صورت تسلط به زبان فرانسه در حد B2 میتوانید برای برنامه QSWP یا همان نیروی کار ماهر کبک شانس بالایی داشته باشید و موفق به دریافت اقامت دائمی شوید. یا اخذ پذیرش از دانشگاهای فرانسوی زبان کبک ممکن خواهد بود که مسیری برای ورود به کاناداست.
- در صورتی تسلط به زبان انگلیسی و توانایی ارائه مدرک زبان فرانسه در حد متوسط، میتوان از طریق اکسپرس انتری دولت فدرال در سیستم امتیاز بندی، بابت زبان دوم به صورت مستقیم از خود زبان دوم، و بصورت غیر مستقیم و از بخش امتیازات اضافه (ADITIONAL POINT) در بخش تحصیل و سابقه کار امتیازات جداگانه دریافت نمود و با افزایش چشمگیر امتیاز و شرکت در دو تا سه برنامه به صورت همزمان، شانس دریافت اقامت دائم را بطرز چشمگیری افزایش داد.
- برنامه های استانی PNP نیز در بخش محاسبه امتیازات خود، برای افراد دارنده مدرک زبان فرانسوی امتیازات مجزا در بازه 4 تا10 (وابسته به سیستم امتیاز دهی استان) در نظر میگیرند و شانس دریافت نامزدی استانی و اخذ اقامت دائم از طریق دولت فدرال و یا همان استان نیز افزایش می یابد.
برنامههای ویژه برای کارگران ماهر فدرال و تجربه کانادایی
این دو برنامه ی محبوب هر دو از زیر شاخه های برنامه جامع اکسپرس انتری فدرال هستند. با این تفاوت که در برنامه کارگران ماهر فدرال شخص سابقه کار کانادایی ندارد و یا سابقه کار وی کمتر از 1 سال است و در برنامه تجربه کانادایی لزوما فرد میبایست حداقل 12 ماه سابقه کار در بازار کار کانادا را در TEER 0,1,2,3دارا باشد تا بتواند برای این برنامه درخواست دهد. تقریبا تنها تفاوت میان دو برنامه وجود یا عدم وجود سابقه کار در کاناداست. طبیعتا افرادی که در کانادا هستند و میتوانند سابقه کار تمام وقت بیش از 1 سال ارائه نمایند امتیازات بیشتری به واسطه آن دریافت مینمایند و طبیعتا میانگین امتیازاتی که دعوتنامه اقامت دائم دریافت مینمایند در برنامه تجربه کانادایی بالاتر از کارگران ماهر فدرال است.
مهاجرت از طریق تحصیل در کانادا
مهاجرت به کانادا به واسطه تحصیل یکی از مسیر های محبوب برای ایرانیان محسوب میشود. فرد متقاضی میتواند پس ارسال درخواست برای دانشگاه های کانادا و دریافت پذیرش برای ویزای تحصیلی درخواست دهد و در کانادا مجوز تحصیل ((Study Permit را دریافت نماید. پس از به اتمام رسیدن مقطع تحصیلی شخط میتواند برای مجوز کار پس از تحصیل با همان PGWP درخواست دهد و در کانادا به دنبال شغل بگردد و قرارداد کاری منعقد نماید. به واسطه کسب مدرک تحصیلی از کانادا و سابقه کار کانادایی میتوان در سیستم اکسپرس انتری یا برنامه های استانی امتیازات ویژه ای کسب و برای دریافت اقامت دائم اقدام نمود.
در این رابطه چند نکته مهم را مد نظر داشته باشید :
- اخیرا در اکتبر 2024 دولت کانادا کاهش 20 درصدی صدور مجوز های PGWP را اعلام نمود و تصریح کرد این مجوز برای فارغ التحصیلان در رشته های مورد نیاز بازار کار کانادا صادر خواهد شد. حتما قبل از اقدام لیست رشته های مورد نیاز بازار کار را بررسی نمایید.
- فارغ التحصیلی در دانشگاه های برخی مناطق با تراکم جمعیتی پایین تر امتیازات بیشتری نسبت به تحصیل در مناطق پر جمعیت نظیر GTA دارند. پس انتخاب هوشمندانه دانشگاه میتواند مسیر رسیدن به اقامت دائم را تسریع و تسهیل نماید.
مقایسه روشهای مختلف اخذ اقامت کانادا
تا اینجا به معرفی بسیار خلاصه از مسیر های مهاجرت به کانادا پرداختیم. حدود 100 برنامه فعال جهت مهاجرت به کانادا معرفی شده که به صورت تیتر وار زیر مجموعه ای از برنامه های اصلی زیر هستند :
- اکسپرس انتری
- تحصیلی
- جاب آفر ( پیشنهاد شغلی)
- سرمایه گذاری و کار افرینی
- برنامه های استانی
بطور کلی اگر سوابق شغلی- تحصیلی قوی دارید و مسلط به زبان انگلیسی و یا فرانسه هستید اقدام از طریق عقد قرارداد کاری، اکسپرس انتری و یا برنامه های استانی توصیه میشود. اما در نظر داشته باشید مهاجرت از این طرق در کلاس اقتصادی قرار دارد و هزینه های نسبتا پایین تری را به فرد مهاجرت تحمیل مینماید، از این رو معمولا رقابت بالایی وجود دارد و آگاهی از تریک های افزایش امتیاز میتواند شما را نسبت به دیگران برتری بخشد.
اگر دارای تجربه مدیریتی و اداره کسب و کار هستید و ترجیح میدهید در خاک کانادا کارفرما باشید تا کارمند و همچنین از سرمایه نسبی برخوردار هستید، مسیر های کار آفرینی و سرمایه گذاری برای شماست. به دلیل وجود هزینه های سرمایه گذاری معمولا رقابت کمتر و در عوض انتخاب شهر جهت بنا نهادن بیزنس، نگارش بیزینس پلن قوی، جابه جایی سرمایه به کانادا از چالش های این روش محسوب میشود اما عموما سریعا فرد را به اقامت دائم خواهد رساند.
اگر سابقه کار ندارید یا خیلی محدود است، در رنج سنی مناسب هستید،گپ تحصیلی زیادی از آخرین مقطعی که از آن فارغ التحصیل شده اید ندارید و میتوانید مدارک زبان مناسب ارائه نمایید، مسیر تحصیلی گزینه ای مطلوب برای شماست. انتخاب دانشگاه مناسب، توانایی پرداخت شهریه شهریه و هزینه های زندگی در حین تحصیل و وجود ریسک عدم صدور ویزای همراه برای افراد متاهل، میتواند از چالش های پیش روی این روش محسوب شود. اما در عوض در دست داشتن مدرک تحصیلی یا گواهی مهارتی از کانادا، شانس ورود سریعتر شما به بازار کار و تصاحب پوزیشن های سطح بالاتر و حقوق و دستمزد بیشتر را برایتان به ارمغان خواهد آورد.
همانطور که مشاهده مینمایید هر روش دارای مزایا و معایب خاص خود است که برآیند مثبت و برتری پیدا نمودن یک روش نسبت یه دیگر روش ها برای هر فرد، متناسب با توانمندی وی بسیار منحصر به فرد است.
چالشهای رایج در فرآیند اخذ اقامت و راهکارهای مقابله با آنها
طبیعتا در مسیر مهاجرت همواره چالش هایی وجود داشته و دارد که اجتناب ناپذیر است، با کسب آگاهی و برنامه ریزی برای فائق آمدن از آن میتوان موانع را سریعتر پشت سر گذاشت تا شرایط پایدار مهاجرت در مدت زمان کوتاه تری به ارمغان آید. برای به حداقل رساندن این چالش ها باید هر قدم از این مسیر را آگاهانه برداشت :
چالش اول – انتخاب مسیر : با توجه به تنوع و تعدد مسیر های پیش روی شما، تطبیق شرایط موجود و توانمندی های شما و الزامات هر برنامه مهمترین مرحله و سنگ بنای مهاجرت شماست. گاهی امتخاب نادرست مسیر شما را از هدف که همان اقامت دائم است دور می نماید و در شرایطی که ممکن است واجد شرایط دریافت اقامت باشید اما با اقدام از طریق ویزاهای موقت هزینه و زمان بیشتری را به خودتان تحمیل نمایید. پیشنهاد میشود قبل از تصمیم حتما با چند مشاور با تجربه مشاوره نمایید تا از درستی مسیر انتخابی اطمینان حاصل کنید و مجبور به دوباره کاری نشوید.
چالش دوم – پرونده گذاری : در ابتدا برای ورود به خاک کشور کانادا نیاز به ویزا دارید. بسیار مهم است جهت صدور ویزا و گرفتن بهانه از آفیسر های اداره مهاجرت، پرونده شما در کاملترین حالت ممکن و بدون نقص ارائه شود، چرا که در صورت ناقص بودن مدارک یا انتخاب گزینه های اشتباه یا وجود غلط و تناقض در فرم هایی که باید تکمیل شود یا وجود اشتباهات کوچک در پروفایل، ممکن است شما را متحمل هزینه ای اضافی و یا صرف زمان ببشتر جهت بررسی مجدد و یا در شرایط بدبینانه کار شما را به دادگاه برای دفاع از درخواست خود برساند. که تماما منجر به اتلاف زمان، انرژی و پول شماست. توصیه میکنیم به دلیل وجود پیچیدگی و نکات ظریف اما حیاتی، در مسیر درخواست، از کمک یک مشاور با تجربه استفاده نمایید. کمک گرفتن از افرادی که قبلا اقدام کرده و موفق بوده اند یا ساکن کانادا هستند شاید انتخاب درستی نباشد، چرا که رزومه و شرایط هر فرد با دیگری متفاوت است و یک بار تجربه انجام برای به صفر رساندن اشتباهات رایج و احتمالی کافی نیست و ممکن است که از آپدیت ها مطلع نباشند.
چالش سوم – ورود به کانادا : پس از دریافت ویزا، شما باید وارد خاک کانادا شوید. آگاهی از به همراه بردن مدارک ضروری و فرم های مورد نیاز، به همراه نداشتن موارد ممنوعه، آگاهی از سقف نقدینگی که میتوانید به همراه داشته باشید و مسیری که باید در فرودگاه طی نمایید و مصاحبه ای که با افسر مرزی خواهید داشت یکی دیگر از چالش هاست. با مشورت گرفتن درباره باید ها و نباید ها، تیپ سوالاتی که آفیسر متناسب با ویزای شما خواهد پرسید و جواب هایی که باید بدهید میتوانید از این چالش نیز با موفقیت بیرون آیید. معمولا سرچ کردن، مشورت با نفراتی که قبل از شما این مسیر رارفته اند یا یک وکیل حاذق میتواند اضطراب این مرحله را کاهش دهد. توجه داشته باشید اگر با ویزای موقت ورود میکنید افیسر مرزی در صورت مشاهده تناقض و اشتباه در پاسخ های شما میتواند به شما اجازه ورود ندهد. پس بدان توجه ویژه داشته باشید.
چالش چهارم – اقدامات پس از ورود به کانادا : گرفتن کد مالیاتی، افتتاح حساب در بانک مناسب، یافتن و استقرار در مسکن مناسب نیز چالش های بعدی شماست. بهتر است قبل از ورود درباره بانکها و تسهیلات آن سرچ کنید، درباره محل سکونت و باید ها و نباید های اجاره مسکن از افرادی که ساکن هستند و تجربه دارند سوال بپرسید و تخمین درستی از هزینه ها داشته باشید.
چالش چهارم – یافتن شغل : در صورتی که با هر ویزایی به جز ویزای کار ورود میکنید این مرحله چالشی ترین بخش مهاجرت شماست. میدانیم که داشتن درآمد در خاک کانادا برای هندل کردن هزینه ها از اهم واجبات است. پس بهتر است با توجه به شهری که قصد سکونت در آن را دارید از قبل درباره بازار کار، مشاغل مورد نیاز، کسب مهارت های کلیدی و زبانی، آماده کردن رزومه حرفه ای و CV ، شبکه سازی و ارتباط با افرادی که شما را در این مسیر یاری دهند و شناسایی سایت های کاریابی محلی را در اولویت قرار دهید.
چالش پنجم – اخذ اقامت دائم : اگر جزو آن دسته افرادی هستید که با اقامت دائم ورود مینمایید این چالش برای شما نیست. اما سایرین که با ویزاهای موقت ورود نموده اند باید از همان ابتدا برنامه ریزی صحیحی برای قرار گیری در مسیری درست جهت سهولت و تسریع رسیدن به اقامت دائم قرار گیرند و مدام از اطلاعیه ها و آپدیت های اداره مهاجرت و استان محل سکونت کسب آگاهی نمایند. فرایند اخد اقامت دائم بر خلاف اکثر کشور های دنیا به مدت زمان و وضعیت اقامت شما وابسته نیست. سر و کار شما تماما با امتیازات است. پس باید بدانید از چه طریق امتیازات خود را بالا ببرید ، در چه برنامه ای ورود کنید و درخواست دهید تا این مدت زمان حتی المقدور کاهش یابد. توصیه اکید میشود در این مرحله از تجربه مشاوران مهاجرتی بهره بگیرید. زیرا آپدیت ماندن شما در روند تغییرات مداوم برنامه های مهاجرتی کانادا در کنار مشغله ها و روزمرگی هایتان کار دشواری است.
جمعبندی و توصیههای نهایی
حال که به پایان مقاله رسیدیم میدانیم که احتمالا درک نسبی از روش های موجود برای اخد اقامت دائم کانادا پیدا نموده اید. اما مثالی وجود داره که میگه “کار رو به کاردونش بسپار”. وقتی با این تنوع و پیچیدگی مواجه هستین بالطبع چون از فوت کوزه گری هر برنامه و نکات مهمش به واسطه نداشتن تجربه آگاه نیستین ممکنه فرایند مهاجرتتون رو سخت تر، طولانی تر و پر هزینه تر بکنه. برای تجربه مهاجرت به سبک درست و برنامه ریزی شده توصیه میکنم با مشاوران ما مشاورت کنید تا بهترین راه رو متناسب با شرایطتون بهتون پیشنهاد کنند.